Iskolai beiratkozás: 4 tipp, hogyan készülj fel rá közösen gyermekeddel

Ha van otthon óvodás, és iskolakezdés előtt állsz, minden bizonnyal érdekel, hogy idén mikor és hogyan történik a beiratkozás az iskolába . A cikkben gyakorlati tippeket és tapasztalatokat hozunk nektek, hogyan készítse fel gyermekét a lehető legjobban erre az ünnepi pillanatra és magára az iskolakezdésre, mire lesz szüksége a beiratkozáshoz, és hogyan válassza ki a megfelelő iskolát.

Az első osztályokba való beiratkozás a tankötelezettség megkezdésének naptári évének április 1. és 30. között zajlik. Ez még messze van, úgy tűnik, de egy-kettőre elszalad. Ezért a legjobb most az, ha elkezd érdeklődni a gyermeke számára számításba vett iskolák iránt, követi weboldalaikat és híreiket és jegyezze fel a naplójába, mikor van nyílt napjuk.

Hogyan válasszuk ki a legjobbat?

A következő években gyermeke a nap jelentős részét az iskolában tölti, ezért nagyon körültekintően válassza ki az iskolát. Jelenleg többféle típus létezik belőlük, állami vagy magániskolák és stb. A barátok és a családtagok élményei minden bizonnyal meghatározóak lesznek számodra, de ne felejtsd el, hogy ahol az egyik gyerek boldog, ott a másik szenvedhet. Tehát olyan iskolát válassz, ahol a tiéd jól érzi magát, tisztelettel bánnak vele és ahol a személyiségük virágzik.

Mindenképpen éljenek az iskolalátogatás lehetőségével a nyílt napon. Hagyja, hogy gyermeke alaposan szemügyre vegye a környezetet, Ön pedig a tanárra és a hozzáállására összpontosítson. Sok kérdés van a fejében? Egyáltalán ne szégyelljen mindent leírni, és pontról pontra járja át a kérdéseit a tanárokkal. Egy nyílt nap ideális alkalom arra, hogy megtudja, a választott iskola megfelel-e a kritériumainak. Nemcsak az iskolaépület és a ház távolsága kell, hogy számodra meghatározó legyen, hanem az is, hogy mi a helyzet az idegen nyelvek tanításával és a házi feladatokkal? Hány gyerek lesz az osztályban? Milyen sport- és kulturális tevékenységeket kínálhat az iskola a gyerekeknek? Hogyan töltik a gyerekek idejüket a csoportban? Milyen lehetőségeket kí­nál?

Lehet, hogy most nem is gondolna rá, de ezek nagyon fontos pontok, amelyekkel az elkövetkező hónapokban-években foglalkozni fog, ezért érdemes előre áttekinteni, mert tudja, a szerencse a felkészülteknek kedvez. Általában az első benyomás a megfelelő, ezért otthon beszélje meg leendő diákjával az iskolával és a tanárral kapcsolatos érzéseit. A kölcsönös szimpátia és az egy lapon való tartózkodás az alapja a sikernek, és annak, hogy a gyerek igazán megszeresse az iskolát és szívesen járjon oda.

Tipp Önnek! Kiválaszthatja a kívánt általános iskolát. Több beiratkozáson is részt vehet, és csak a beiratkozások után hozhatja meg a végső döntést arról, hogy hova írja be a gyermeket. Ne feledje, hogy a felvétel nem mindig magától értetődő, az iskola igazgatója köteles előnyben részesíteni az adott tankerületben állandó lakóhellyel rendelkező gyermekeket.

Hogyan készítsük fel a gyermeket a beiratkozásra és az iskolakezdésre?

Készüljön fel otthon a beiratkozásra, de semmiképpen ne dramatizálja. Inkább tekints rá úgy, mint egy ünnepi és különleges pillanatra, amelyre te és a gyermeked is szívesen emlékeznek majd egy napon. A regisztráció napján szánjon elegendő időt az előkészületekre, hogy minden gördülékenyen és stresszmentesen menjen. Biztosítsa gyermekét, hogy nincs mitől félnie, és támogatni fogja őt. Nem arról van szó, hogy teszteljük, hogy a gyerek mit tud és mit nem, sokkal inkább az iskolai környezet és a tanár megismerése számít. Lényegében nincs konkrét lista arról, hogy a gyermeknek mit kell tudnia a beiratkozáskor, inkább bizonyos életkorának megfelelő képességeket és készségeket kell elsajátítania.

  • tudjon bemutatkozni és elmondani, hol él, a gyermek ismerje vezeték- és a keresztnevét, eltudja mondani hol él.
  • elsajátítani az öngondoskodás alapjait (ruhaváltás, váltócipő, személyes higiénia)
  • a figyelem fenntartása és az egyszerű feladatok elvégzésére való törekvés, önálló és csoportos munkavégzés.
  • az udvarias viselkedés alapjainak ismerete (a gyermek felszólítás nélkül köszöntse, kérdezze és köszönje meg a dolgokat)
  • egy bizonyos napi rutin betartása (időben lefekvés és időben történő felkelés, esetleg a délutáni alvás megszakítása)
  • a gyermek tudja helyesen tartani a ceruzát

Az összes ajánlást közvetlenül az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapján tekintheti meg itt: https://www.oktatas.hu

Mit kell vinni az iskolába való beiratkozáshoz? Kitöltött jelentkezési lap, törvényes képviselő személyi igazolványa és gyermek születési anyakönyvi kivonata. Egyes városokban vagy településeken a beiratkozás elektronikusan történik, ezért folyamatosan nézze meg annak az iskolának a honlapját, ahová gyermekét beíratja, ahol aktuális információkat találhat.

Tanulás játékon keresztül!

Leendő elsősödet biztosan nem kell olvasásra és számolásra tanítanod, mindezt az iskolában megtanulják. A sikeres iskolakezdés egyik feltétele a jó kommunikációs és kifejezési készség, ezen már most otthon együtt dolgozhattok. Neveld őket játék formájában a mindennapi életben, vedd elő a lemezeket, olvass sokat, énekelj, beszélgessetek együtt. Most minden eddiginél jobban összpontosítson a kommunikációra. Ha a gyermeknek problémái vannak egyes hangok kiejtésével, akkor itt az ideje a megfelelő gyakorlásnak, vagy egy logopédus látogatásának, aki tanácsot ad, hogyan és mit dolgozzon az óvodás gyerekkel. Gyakorold a finom- és nagymotoros készségeket is, talán csak úgy, hogy bevonja a gyermeket a közös háztartási tevékenységekbe.

Első aktatáska? Ez az ami számít!

Mi az iskolakezdés szimbóluma? Hát egy aktatáska! És az iskolai felkészülés legszebb és legélvezetesebb része, ha kiválaszt egy aktatáskát és tulajdonképpen minden olyan tanszert, amely nélkül az első osztályos tanuló nem tud érvényesülni.

Mindenképpen közösen válasszunk iskolai hátizsákot, hagyjuk, hogy a gyerek pontosan azt válassza, amelyik tetszik neki. Szerinted nagyon csillogó? Vagy a lánya egy aktatáskát szeretne egyszarvúval, a fiú pedig egy dinoszaurusszal? Nem számít, milyen különösnek tűnnek gyermekei vágyai, valósítsa meg azokat. Egy kisiskolásnak egyszerűen szépnek kell lennie az aktatáskának, hadd vigye örömmel.

És innentől itt vagyunk, tanácsot adunk és tetőtől talpig felszereljük elsős gyermekét. Első osztályosok számára aktatáskák és hátizsákok, tokok, művészeti kellékek és testre szabott iskolai készletek széles választékát találja. Felveheti velünk a kapcsolatot például a közösségi oldalakon, ahol szívesen segítünk és tanácsokat adunk.

Bízhat az Oxybagben!